Geschiedenis van Facilicom

Geschiedenis van Facilicom

Wie al bijna 50 jaar bestaat heeft zo langzamerhand zijn eigen geschiedenis. Zo ook Facilicom. Oorspronkelijk begon de facilitaire dienstverlener als handelsonderneming in schoonmaakartikelen, opgericht door de heer Geurts. Onze visionair kreeg van Gemeentewerken Rotterdam een grote opdracht toebedeeld en vestigde de naam Gom; Gebouwen Onderhoud-Maatschappij. Aan het middelste deel van de naam, Onderhoud, werd langzaam maar zeker steeds meer invulling gegeven. Daaruit blijkt wel dat de heer Geurts al vanaf het eerste begin grootse plannen voor de organisatie had.

Uitbreiding facilitaire diensten

Nadat in 1972 een contract met de gemeente Rotterdam werd afgesloten voor het schoonmaken van 200 scholen kreeg Gom vestigingen in Groningen, Utrecht, Amsterdam en Den Haag en maakte hiermee een flinke groeispurt. De omzet was gegroeid tot 10 miljoen gulden en na verloop van tijd bleek er ook behoefte aan diensten als schilderwerk, interieurbouw en onderhoud van sanitair. Gom speelde daarop in.

Geboorte van de divisies

De echte uitbreiding kwam in de jaren 1979 tot 1986. De bedrijven Gom Security Services, Gom Tapwacht en Prorest werden opgericht en Breijer werd overgenomen. Door diverse overnames en naamswijzigingen bij de verschillende divisies, kwam de organisatie tot de huidige zeven divisies Axxicom (personeelsdiensten), Breijer (bouw en installatie), Facilicom Facility Solutions (maincontracting en multiservices), Gom (schoonhouden), Prorest (catering), Tapwacht (service en techniek) en Trigion (beveiliging).

De grens over

In 1974 sloeg de organisatie zijn vleugels uit naar België om hier schoonmaak en later ook catering, bewaking, technisch gebouwenonderhoud, fleet services en facility management aan te bieden.  Na de overname van een Engels schoonmaakbedrijf, breidde Facilicom zich uit naar Engeland in 2003. Daar worden nu ook beveiligingsdiensten geleverd.