Trigion helpt federale musea naar een hoger veiligheidsniveau

16 maart 2016

Door de terreurdreiging voor België en Brussel in het bijzonder en het daarmee gepaard gaande optrekken van het veiligheidsniveau tot 3 en zelfs 4, werd beslist in de Brusselse musea  metaaldetectoren te plaatsen. Voor de bediening van deze metaaldetectoren moeten ervaren mensen inzake het gebruik ervan ingezet worden, ervaring die de eigen bewakingsagenten van de musea missen.

Trigion heeft vanuit haar specialisatie in het uitvoeren van bewaking op diverse terreinen en voor verschillende doelgroepen een uitgebreide ervaring met dergelijke veiligheidsapparatuur, beschikt over voldoende opgeleide mensen en is vertrouwd met het verzekeren van de nodige flexibiliteit op het vlak van inzetbaarheid. 

Opdracht van de musea

Trigion werd een contract toevertrouwd voor een opdracht met beperkte duur. Gedurende de contractduur van 16 weken volgen de eigen medewerkers van vijf Federale musea een opleiding voor het gebruik van metaaldetectoren. De Trigion bewakingsagenten verzekeren in die periode een aanvullende toegangscontrole met metaaldetectoren.

Joachim Meert, waarnemend diensthoofd Interne Bewakingsdienst bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: “Onze bewakingsagenten leren in de dagelijkse praktijk van ervaren Trigion-bewakingsagenten. Alle bewakingsagenten – eigen mensen en Trigion-medewerkers – werken op gelijke voet samen met wederzijds respect. We hebben vastgesteld dat onze bezoekers begripvol en coöperatief reageren op de nieuwe toegangscontroles.” 

Maatwerk

Trigion zet dagelijks 12 bewakingsagenten in tussen 9.30u en 17.30u. Omdat niet alle bewakingsagenten in de Brusselse regio wonen, wordt ook het vervoer georganiseerd.

“Van de bewakingsagenten wordt meertaligheid verwacht, Nederlands en Frans, liefst ook nog Engels” geeft Yves Mousset aan. “In sommige gevallen wordt dit opgevangen door complementaire talenkennis bij de mannelijke en vrouwelijke collega die de procedure met de metaaldetector afhandelen”.

“Externe factoren zullen bepalend zijn voor het al dan niet aanhouden of eventueel nog verstrengen van de actuele veiligheidsmaatregelen” besluit Yves Mousset. “Het is dan ook mogelijk dat er tekorten zullen ontstaan bij de eigen bewakingsteams van de musea, waardoor een aangepaste verdere samenwerking met Trigion aan bod kan komen. Wij zijn er klaar voor!”.

De betrokken musea

1 - Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België:

2 - Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis – Jubelpark 10 in1000 Brussel

3 - MuziekInstrumentenMuseum (MIM) – Hofbergstraat 2 te 1000 Brussel (dit museum maakt deel uit van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis).

4 - Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen – Vautierstraat 29 in 1000 Brussel

5 - Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België – Boechoutlaan 10 in 1020 Brussel